Algemene voorwaarden zien we vaak als saaie, bureaucratische teksten waar we snel doorheen klikken om vervolgens door te kunnen gaan met hetgeen waar je mee bezig was op die website. Toch zijn ze van enorm belang voor elke onderneming, ook voor zzp’ers. Zo heb je namelijk altijd iets om op terug te vallen!

Waarom is het belangrijk?

In de algemene voorwaarden van een onderneming worden alle rechten en plichten beschreven van jijzelf, maar ook die van je klanten. Zo heb je altijd alles zwart op wit staan en kan je in het geval van onduidelijkheid hierop terugvallen. Het is eigenlijk een soort basis waarop jij als ondernemer zaken doet. Vooral voor zzp’ers is dit belangrijk. Vaak heb je niet niet het budget om in een conflict met een handelspartner over te gaan op juridische stappen. Om te voorkomen dat dit nodig is en je in eindeloze discussies belandt, moet je ervoor zorgen dat de algemene voorwaarden goed geregeld zijn.

Niet verplicht!

Als algemene voorwaarden zo belangrijk zijn, is het eigenlijk raar dat het niet verplicht is voor elke onderneming om deze te hebben. Toch is het ten zeerste aan te raden om dit wel te hebben. Vanwege eerder genoemde redenen, maar ook omdat het je veel tijd bespaart. Als je deze voorwaarden namelijk niet hebt, moet je voor elke handelsovereenkomst aparte voorwaarden en afspraken opstellen. Dit kost natuurlijk enorm veel tijd. Als je dit van tevoren al klaar hebt staan, kun je veel sneller door naar andere deals!

Hulp genoeg

Niet in het bezit zijn van de juiste juridische kennis is tegenwoordig geen goede reden meer om geen algemene voorwaarden te hebben. Er zijn genoeg juridische bureaus die jou kunnen bijstaan met advies, maar ook hele algemene voorwaarden voor jou als zzp’er kunnen opstellen. Zeker handig als je hier eigenlijk geen tijd voor hebt!