Iedereen krijgt te maken met belastingen. Toch kan de fiscale wet- en regelgeving heel ingewikkeld zijn. Het doen van fiscale aangiften zoals loonbelasting en inkomstenbelasting kan een lastig klusje zijn. Daarom kun je een fiscaal adviseur inschakelen, die je hierbij kan helpen. Maar waar kan een fiscaal adviseur je nog meer bij helpen? Dat leggen we je uit in dit artikel!

Omzetbelasting

Omzetbelasting is misschien beter bekend als btw. Vooral voor ondernemers kan dit grote invloed hebben. Als ondernemers moet je namelijk niet alleen omzetbelasting vorderen, maar ook betalen. Deze bedragen verschillen per product en dienst, dus fiscaal advies kan hier heel goed van pas komen. Zo kennen we bijvoorbeeld het hoge en het lage tarief. Het lage tarief geldt voor levensmiddelen, boeken en bloemen. Over de meeste producten wordt het hoge belastingtarief geheven. Dit geldt ook voor de meeste diensten. Voor de omzetbelasting maakt het niet uit welke rechtsvorm de onderneming heeft.

Schenk- en erfbelasting

Misschien denk je hier liever niet aan, maar er komt waarschijnlijk een moment in je leven dat je een erfenis ontvangt. Als je erfgenaam bent, dien je aangifte erfbelasting te doen. Deze aangifte moet binnen 8 maanden na het overlijden worden ingediend. In deze periode heb je waarschijnlijk wel andere dingen aan je hoofd dan het doen van aangifte. Daarom zijn fiscaal adviseurs er voor je om deze taak te verlichten.

Schenken bij leven is fiscaal vaak voordeliger, het zorgt er namelijk voor dat je erfgenamen minder erfbelasting hoeven te betalen. Het maken van de juiste keuzes is een ingewikkeld proces, waarbij fiscaal advies zeer goed van pas komt.

Loonbelasting

Als ondernemer heb je met veel meer belastingen te maken naast de omzetbelasting. Zo krijg je bijvoorbeeld ook te maken met loonbelasting. Je moet namelijk loonheffingen inhouden en betalen over het salaris van je werknemers. Hierbij kun je denken aan loonbelasting volksverzekeringen, werknemersverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet.

 

Er zijn nog meer kwesties waarbij een fiscaal adviseur je kan helpen. Hierbij kun je denken aan vennootschapsbelasting, dividendbelasting en inkomstenbelasting. Ben je het niet eens met een beslissing van de Belastingdienst? Dan kan een fiscaal adviseur je helpen bij het opstellen van een bezwaarschrift. Ook voor begeleiding bij belastingcontroles, advies over fiscale mogelijkheden om de belastingdruk te verlagen of advies over de ondernemingsvorm van je onderneming kun je terecht bij een fiscaal adviseur.

Fiscaal advies is belangrijk omdat experts alle regels en wetten kennen. Deze regels veranderen continu, en je kunt deze ontwikkelingen nooit allemaal volgen. Maar de specialisten kunnen dat wel. Zo betaal je dus nooit te veel belasting! Ook is het belangrijk dat je niet te weinig belasting betaalt, je wil namelijk geen boetes. Bovendien kun je je tijd als ondernemer wel beter besteden!